De eerste schooldag

 

1 september! De dag waarop instagram & facebook overdonderd worden met boekentassen foto's. Velen onder jullie denken eraan om deze eerste schooldag vast te leggen. Zalig! Want deze momenten fotograferen is een zaligheid voor later!

Met z’n allen op de drempel van de voordeur, de ene met een grote smile, de andere met een droevige blik. Een aandenken voor jezelf? Of doe je dit omdat iedereen het doet?

Vandaag vraag ik me echt af wat die ene geposeerde foto voor jullie betekent. Waarom neem je net deze foto van je kinderen? Wat betekent die foto voor jullie?

Zelf hebben we geen kinderen. Maar ik weet wel dat ik naast die ‘voordeurfoto’ (als ik deze dan zou nemen) nog meer aandacht zou hebben voor de andere momenten op deze eerste schooldag. De knuffel die ik zou geven aan mijn kind voordat het de schoolpoort binnen stapt zou ik me later willen herinneren. De verzekerde tred waarmee mijn kind naar binnen wandelt en eveneens de tranen van mijn kind aan het ontbijt. Op deze foto’s zou ik zien hoe mijn kind en wijzelf eruit zagen en hoe we ons voelden. De foto’s zelf maken kan zeker. Maar ik zou ook aan een andere mama, papa, oma, opa… durven vragen om dit vast te leggen. En eerlijk, het zou niet zo erg zijn als het niet de perfecte foto is. Want dit zou veel meer waarde hebben voor mij dan de geposeerde foto op de drempel van de voordeur die ik zelf maakte.

En als ik dan de stap echt groot zou vinden, zou ik zelfs een fotograaf durven vragen om dit vast te leggen. Een day in the life van de allereerste schooldag lijkt me echt een geweldig moment. Samen ontbijten, koekjes in boekentas stoppen, strubbelingen bij aantrekken van de kleren, het maken van staartjes, laatste knuffel met z’n allen, met de fiets naar school en het afscheid… Perfect om op een uurtje een massa aan echte herinneringen te hebben.

Graag wil ik jullie gewoon allemaal even laten stilstaan bij de eerste schooldag gekte. Ik hoop dat jullie naast de klassieke foto ook andere momenten vastgelegd hebben. Want ik ben er honderd procent zeker van dat die andere foto’s veel meer zullen betekenen en een groot verhaal zullen vertellen.