Welk fototoestel gebruikt een professionele fotograaf?

Het fototoestel van een professionele fotograaf

Wij promoten graag producten en diensten die we zelf gebruiken en waar we volledig achter staan! In dit artikel maken we gebruik van affiliate marketing links, als jij iets koopt via ons dan ontvangen wij daar een kleine vergoeding of tegoed voor. Jij als koper kan op jouw beurt, via bepaalde marketing links die wij delen, mooie kortingen scoren! “Een win win dus!”


Welk fototoestel heeft een professionele fotograaf nodig?

Als professioneel fotograaf heb je een betrouwbaar en kwalitatief fototoestel nodig. Veel meer dan dat is het eigenlijk niet! In deze blog kom je te weten welk materiaal wij momenteel gebruiken en waarom we bepaalde keuzes hebben gemaakt.

Wat is een betrouwbaar fototoestel?

Jouw fototoestel met bijhorende lenzen, geheugenkaartjes, batterijen en flitsers zijn jouw werkmateriaal. Naast je creativiteit en inzicht is jouw fotomateriaal het belangrijkste hulpmiddel waarmee jij voor jouw klanten opdrachten zal gaan uitvoeren. Jouw eigen fotomateriaal moet je te allen tijde blindelings kunnen vertrouwen! Je wil echt niet staan sukkelen terwijl je aan het werk bent door een fysiek mankement (een wieltje of knopje dat blokkeert) of een ander technisch issue (systeemerrors of problemen door externe factoren zoals warmte, koude of vochtigheid).

Een betrouwbaar fototoestel is volgens ons vrij jong, met maximum 5 jaar intensief gebruik op de teller, het kan tegen een stootje en is daarom het liefst een recent model uit de pro serie van het cameramerk van jouw keuze.

Wat is een kwalitatief fototoestel?

Vanaf welk punt is een toestel nu kwalitatief genoeg om te gaan gebruiken door een professionele fotograaf? Dit is iets moeilijker te bepalen maar je kan stellen dat de meeste fototoestellen, zeker die uit pro series, top zijn op vlak van kwaliteit. De laatste jaren zijn fototoestellen, door de shift van analoog naar digitaal, helemaal opnieuw ontwikkeld. De specificaties van toestellen die nu op de markt komen zijn ronduit verbluffend. De maximale sluitertijden, ISO waardes en megapixels schieten de hoogte in en wellicht zit er nog meer in de lift wat dan volgens onze mening stilaan een overkill zal worden.

 

ADVERTENTIE


Koop je fotomateriaal zonder de BTW te betalen.

Wanneer je als ondernemer met een geldig BTW-nummer jouw online bestelling plaatst in het buitenland hoef je daarop geen BTW te betalen. Dat noemt men een intracommunautaire levering. Oké, ook als je binnen de landsgrenzen iets koopt krijgt je achteraf de BTW terug. Toch vinden we dit systeem soms interessant want bij grote aankopen kan dat een groot verschil geven op onze rekening.

Onze favoriete winkel is daarom CameraNU.nl waar we, als we ingelogd zijn, automatisch de prijs exclusief BTW betalen. Simpel! Daarnaast vinden we de service heel goed en zijn hun artikelen scherp geprijsd!

We horen jullie al denken auwch, Evelien & Thomas kopen niet lokaal! Haha nee, niet bij deze grote aankopen. Voor ons persoonlijk werkt dit het beste, zo kunnen we ons fotomateriaal online bekijken, vergelijken en meteen bestellen. Dat kan voor jou anders zijn natuurlijk, je moet doen waar jij je goed bij voelt. En wees gerust, wij steunen de lokale economie wel degelijk, op regelmatige tijdstippen en veel! 🤪

Waar koop je dan het best een professioneel fototoestel?

Er zijn slechts enkele gespecialiseerde winkels in Vlaanderen en Nederland dus kopen wij al ons materiaal online. Zo kan je gemakkelijk de prijs vergelijken en hoef je geen verre verplaatsingen te maken. Je hoeft ook geen schrik te hebben dat je niet zal geholpen worden indien er iets met je toestel zou zijn. Deze (online) winkels hebben een uitstekende dienst na verkoop.

Onze favoriete online winkels voor de aankoop van professioneel fotomateriaal:

CameraNU.nl - dé online fotospecialist met 1 fysieke winkel in België en 9 in Nederland

Kamera-express.be - online store met 9 fysieke winkels in België en 13 in Nederland

 

ADVERTENTIE


Waarom voor Canon kiezen?

Wanneer je op het punt bent gekomen om te gaan investeren in professioneel fotomateriaal dan is het vaak koffiedik kijken naar alle merken en hun producten. Wijzelf werken momenteel al meer dan 10 jaar met Canon camera's en hebben nog nooit een ander toestel in onze handen gehad, nu ja, toch niet langer dan 5 minuten. Wij zweren bij Canon. Een betrouwbaar en gebruiksvriendelijk merk dat ook voor jou een match kan zijn. Dikwijls groeit de liefde voor een bepaald merk nog voor je je eerste toestel hebt gekocht. Reclame, marketing en kennissen duwen je meestal in een bepaalde richting, bij ons is dat Canon geworden en daar hebben we nog geen minuut spijt van gehad. Het grote verschil tussen een Canon camera en zijn concurrenten zit hem in het gebruiksgemak. Het is alom gekend dat de menu's in hun camera's overzichtelijk en uniform zijn in de verschillende productlijnen.


De omschakeling van DSLR naar veel beter!

Op dit moment gebruiken we al de vijfde camera waarin we investeerden. We zijn 10 jaar geleden in 2013 gestart met de Canon EOS 5D mark II. Met dit toestel waagden we ons toen op vele onbekende terreinen, we waren nieuw in het vak. Qua camerabody hadden we alvast een goede keuze gemaakt. De 5D ontpopte zich tot een waar icoon en werd gebruikt door veel fotografen in allerlei branches. Van de 5D kochten we ook de mark III én de mark IV, onze laatste spiegelreflexcamera, wat we op dat moment nog niet wisten.

We hebben nooit twee verschillende camera’s samen gebruikt. Wanneer we een nieuw toestel kochten werd het vorige type meteen terug verkocht. Bij elke update werden er namelijk wieltjes en knopjes verplaatst, dat is best vervelend wanneer je naar een camera grijpt en dit niet steeds hetzelfde voelt. We hebben namelijk soms twee body’s aan ons harnas hangen. Daarvoor gebruiken we dit dubbele harnas, voor sommige opdrachten is het echter niet nodig om twee camera’s bij te hebben en gebruikt Thomas deze en Evelien deze speciaal voor vrouwen!

De digitale revolutie en eindelijk een autofocus bij weinig licht.

Eind 2018 ging Canon digitaal en als pioniers sprongen wij meteen mee op de kar! Het was een klein gokje om Canon’s nieuwe systeem meteen te gaan gebruiken zonder dat dit zich al had kunnen bewijzen maar we geloofden er echt in. Bij de eerstvolgende fotoreportage werd ons meteen duidelijk dat fotograferen met de Canon EOS R en de bijhorende nieuwe RF lenzen een waar plezier was. Onze spiegelreflex voelde aan als een dinosaurus en ging snel de deur uit. Met de digitale revolutie in onze handen kregen we meer tijd om creatief te zijn en werd onze fotografie steeds beter. We wonnen in die periode de ene award na de andere!

Ons huidig werkpaard.

Het heeft even geduurd maar na de EOS R kwam de Canon EOS R5 op de markt. We geloven sterk dat deze, net zoals de 5D, het nieuwe icoon zal worden voor fotografen die met Canon shooten.

De Canon EOS R5 is iets groter dan de EOS R maar blijft toch compact met een stevige en goeie grip. Hij blijft presteren in extreme weersomstandigheden en de camera heeft ons ook al meermaals verbaasd bij uitdagende lichtomstandigheden, door de zeer goede autofocus zijn onze foto’s steeds haarscherp.

Wij verkiezen het om altijd de originele lenzen van Canon te gebruiken. Als professional kies je voor RF-lenzen met een rode band. Deze zijn spatwaterdicht en het glas is van uitstekende kwaliteit. Doordat de RF-lenzen zo goed zijn gebruiken we nu zelfs meestal deze zoom lens in de plaats van prime lenzen met een vast brandpunt. Daarnaast gaat ook de 15-35mm steevast mee om leuke plaatjes te schieten op de dansvloer!

Wil jij net als ons met de Canon EOS R5 gaan fotograferen? Je kan hem bestellen bij de volgende online winkels:

Canon EOS R5 - Kamera-express.be

Canon EOS R5 - CameraNU.nl


HANDIGE TIP:
Klik elke link eens open, er zal per winkel een nieuw tabblad in je webbrowser openen. Zo kan je snel vergelijken waar deze camera momenteel op voorraad is. Je ziet ook meteen waar er interessante voordeelacties en/of kortingen zijn.

 

ADVERTENTIE


Zit je nog met een vraagje?

Heb je nog een technische vraag of weet je niet zo goed welke camera jij het beste zou kopen? Geen probleem! Stuur ons gerust een berichtje.


Wil je meer leren over fotografie?

Schrijf je in op onze Academy nieuwsbrief



Deel deze blog met je favoriete netwerk:

 
Vorige
Vorige

Awards huwelijksfotografie in 2022

Volgende
Volgende

De ultieme checklist voor communie en lentefeest